Beyincik Sarkması Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

Beyincik Sarkması Belirtileri ve Tedavisi

Beyincik Sarkması

Chiari Malformasyonu olarak da bilinen beyincik sarkması, genellikle nadir rastlanan ancak teşhis edilmesi zor olduğu için daha sık görüldüğü düşünülen bir rahatsızlıktır. Birçok boyun MR’ı dikkatlice incelendiğinde, tesadüfen de olsa beyincik sarkmasının varlığı ortaya çıkabilmektedir. Beyincik sarkması doğumdan itibaren başlayabilen bir hastalıktır ve beyinciğin omuriliğin başladığı kemik kanalına doğru sarkması durumudur. Beyincik sarkması, beynin dengeden sorumlu bölümünde görülen yapısal bir bozukluktur ve belirtiler çocukluk yaşlarında veya daha erken yaşlarda görülebilir. Beyincik sarkmasının kesin nedeni tam olarak bilinmemekle beraber, bebeğin ana rahminde gelişim sürecine bağlı olarak bu süreçte yaşanan genetik veya dış bazı etkilerin beyincik sarkmasının oluşumuna katkı sağladığı düşünülmektedir.

Beyincik Sarkması Neden Olur?

Hamilelik dönemlerinde tehlikeli kimyasal maddelerle uğraşmak, yetersiz beslenme, düşük vitamin değerine sahip gıdalarla beslenme, alkol ve uyuşturucu madde bağımlılığı gibi faktörler beyincik sarkması riskini artırabilir. Ayrıca, beyincik sarkmasının genetik olarak diğer nesillere aktarılması da mümkündür. Beyincik sarkması birçok insanda herhangi bir belirti vermemekle birlikte, olası belirtileri şu şekilde olabilir:

Beyincik Sarkması Hastalığının Olası Belirtileri

  • Başın arka kısmında ağrı
  • Boyun bölgesinde ağrı
  • Baş dönmesi ile oluşan denge problemleri
  • Kol ve bacaklarda karıncalanma ile ortaya çıkan his kaybı
  • Bulanık görme ile başlayan görme kaybı ve istemsiz göz hareketleri
  • Yutkunmada yaşanan problemler
  • Büyümenin gecikmeli olarak devam etmesi
  • Kulak çınlamaları ve işitmede yaşanan kayıplar
  • Sık tekrarlayan mide bulantıları ve kusma sorunu
  • Uykuda yaşanan sorunlar
  • Asabiyet hali ve depresyon
  • Kollarda yanma ile yaşanan ağrılar
  • Sıcak soğuk ayırt etme yetisinde zayıflama
  • Uykuda solunum durması gibi durumların yaşanması

Beyincik sarkmaları erken dönemlerde genel olarak belirti vermez, ileri yaş gruplarında yıpranma ile şikayetler ortaya çıkmaya başlar. Şikayetlerin ileri yaşlarda çıkmasının bir diğer nedeni ise sarkma seviyesinde oluşan artışlar olabilir. Beyincikte sarkma seviyesi 5-6 mm civarında bulunması halinde belirti vermemekle birlikte, sarkma gözlemlenmiş olsa bile ameliyata ihtiyaç duyulmaz. Böyle durumlarda hasta sadece takibe alınır ve 6 ayda bir olmak üzere MR sonuçlarına bakılarak ilerleme olup olmadığı gözlemlenir.

Beyincik Sarkması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Beyincik sarkması sadece cerrahi operasyonla düzeltilebilecek bir hastalıktır; fizik tedavi ve ilaç ile herhangi bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Ancak, sarkmanın derecesi fazla olmaması durumunda ameliyata gerek duyulmaz ve hastanın durumu takip edilir. Beyincik sarkması hastalarının önemli bir kısmı (yaklaşık %90) takip yöntemi ile izlenirken, sadece %10’luk bir kısmına acil müdahale gerektiren beyincik sarkması ameliyatı uygulanır. Chiari hastalığı oldukça ciddi sonuçları olan bir hastalıktır ve kişi yaşamını diğer insanlara bağımlı hale getirebildiği gibi ölümcül sonuçlara da yol açabilir. Beyincik sarkması ameliyatlarında uygulanan yöntem mikro cerrahi yöntemlerdir. Her ameliyatın riskleri olmakla beraber, günümüz teknolojisi ile bu risk oldukça düşük seviyelerde bulunmaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

ayşe

07 Mayıs 2024 Salı

8-9 yıldır ensemde hep bir ağrı vardır. 4 yıl önce bir baş dönmesi problemi yaşadım vertigo dendi. ilaç ile iyileştim. tekrar 6 ay önce aynı durumu yaşadım bu kez baş dönmeme mide bulantıları ve baş ağrılarıda eşlik ediyordu. kulak egzersizleri yapıldı ama hala devam ediyor. doktorum beyincik sarkmasından şüphelenip nöroloji polikliğine sevk etti ama istenilen tetkikleri hala yapmadılar bende yoruldum ne yapacağımı bilmiyorum. sizce beyincik sarkması durumu olabilir mi?
bu süreçte 1 kez beyim mrı çekildi ama bir şey çıkmadı. doktorum kuvvetle şüphelenmiş olmalı ki bana tekrar çektirmemi tavsiye etti
Teşekkürler

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Geçmiş olsun. Belirttiğiniz şikayetler ve doktorunuzun yönlendirmesi doğrultusunda beyincik sarkması (Arnold-Chiari malformasyonu) olasılığı değerlendirilebilir. Bu durumu kesinleştirmek için MR ve diğer nörolojik tetkiklerin yapılması önemli. İkinci bir görüş almak ve tetkiklerinizi hızlandırmak için başka bir sağlık kuruluşuna başvurmayı düşünebilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Bebeklerde Beyincik Gelişmemesi

Bebeklerde Beyincik Gelişmemesi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Beyincik Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Beyincik Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Beyincik Dengesizlik Belirtileri ve Tedavisi

Beyincik Dengesizlik Belirtileri ve Tedavisi

Beyincik Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Beyincik Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Beyincik Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Beyincik Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Beyincik Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Beyincik Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi