{ "title": "Beyincik Tümörü", "image": "https://www.beyincik.gen.tr/images/beyincik-tumoru.jpg", "date": "18.01.2024 22:40:52", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Beyincik tümörü, her yaştan insanda karşılaşılabilecek durumlardan biridir. Genellikle erişkin yaşlarında ve çocukluk yaşlarında görülen bu tümörler, özellikle de çocuklarda karşılaşılmaktadır. Erişkinlerde oluşan tümörler, daha çok beyinde meydana gelirken çocuklarda bu tümörler direk olarak beyincik üzerinde oluşum gösterirler. Günümüzde birçok farklı türde tümör bulunmaktadır. Bu tümörler, insanlarda gene olarak aynı belirtileri oluşturduğu için teşhisler oldukça basittir. Bunun yanında teşhisi kolaylaştıran bir diğer etken de tıbbi olarak kullanılan aletlerdir. Özellikle tomografi kullanılarak yapılan kontrollerde beyincik tümörü rahat bir şekilde görülebilir. Beyincik tümörü en çok daha sonradan ortaya çıkarak etkiler göstermektedir. Yani günümüze kadar doğuştan meydana gelen beyincik tümörü oldukça azdır. Bu şekilde ortaya çıkan beyincik tümörleri ise daha çok anne ve babadan genetik olarak geçen genetik nedenlerdir. Çocukluk çağı beyincik tümörler, günümüzde görülen tümörler arasında en yaygın tümördür. Bu nedenle insanlarda çok sık karşılaşıldığını söyleyebiliriz. Beyincik, insanlarda birçok şeyin kontrolünü sağlamaktadır. Özellikle insanların yürümesini nefes almasını, konuşmasını ve birçok istemsiz hareketin meydana gelmesini sağlamaktadır. Bu bölgede oluşan tümörler, direk olarak beyinciğin görevlerini yapamayacak hale getirmesi durumunda kişide hayati tehlikeler meydana gelebilmektedir. Bu gibi tümörler üzerinde yapılan araştırmalara göre beyincik tümörleri, kadınlarda erkeklere göre çok daha fazla görülmektedir. Bunun nedeni ise tam olarak anlaşılamamıştır.

Beyincik tümörü belirtileri nelerdir?
Beyincik tümörü nasıl teşhis edilir?

Aslında tüm beyincik tümörlerinde aynı teşhis yöntemi kullanılmaktadır. Özellikle MR yöntemi kullanılarak bu sorunlar tamamen ortaya çıkarılabilir. Bunun için belli bir süre hastaya ilaç verilir ve daha sonra MR kullanılarak hastanın beyin görüntüsü incelenir. İncelenen görüntülerde söz konusu olan beyincik tümörü rahat bir şekilde görülebilir.

Beyincik tümörü tedavisi nasıl yapılır?

Kişinin beyinciğinde bulunan tümörün çok iyi alınması gerekmektedir. Bunun için tecrübeli cerrahların seçilmesi gerekmektedir. Seçtiğiniz cerrah, sizler için çok önemli olacaktır. Kist tamamen alınamazsa tekrar büyüme göstererek sizlerde aynı rahatsızlıkları tekrar ortaya çıkarabilir. Bunun için doktor ve hastane seçimine özen gösterin. Cerrahi operasyonlar sonrasında hastaya belli bir süre ilaç tedavisi uygulanır.
" } ] }