{ "title": "Beyincik Tümörü Ameliyatı", "image": "https://www.beyincik.gen.tr/images/beyincik-tumoru-ameliyati.jpg", "date": "19.01.2024 10:42:00", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "
Beyincik Tümörü Ameliyatı, Beyincik tümörü teşhisi her insan ve yakını için duyguları bakımından oldukça zor olan bir zamandır. Bu zaman içinde hasta olan insanlar olabildiği kadar hastalıkları hakkında geniş bir bilgi almak, hatta bu almış oldukları bilgileri birkaç beyin ve sinir cerrahisi uzmanından doğrulatarak karar vermek isterler. Ameliyat olmaya karar veren hastanın doktorunu seçmede de kararsız kalmaktadır. Bu kararsızlık zamanı boyunca hastanın ailesinin destek vermesi oldukça önemlidir.

Tanısı kesinleşmiş olan hastada, muayenesi ve görüntüleme yolları bulguları doğrultusunda ayrıntılı olan bilgi vermektedir. Verilecek olan bilgiler tümörün yeri ve cerrahi müdahale yapılmasının zorluğu, görüntüleme yolları doğrultusunda ön tahmin şeklinde iyi ya da kötü huylu tümör olasılığı, planlanmakta olan cerrahi yol, ameliyat zamanı, ameliyat neticesinde yoğun bakım zamanı, hastanede ne kadar kalacağı, ameliyatın yaşam kalitesini etkileme miktarı, cerrahi ve hayatsal olan riskler, ameliyatın mali boyutunu içermektedir.

Ameliyata karar verilmesinin ardından ameliyat yapılmadan önce gerekli olan laboratuvar ve görüntüleme yollarını barındıran tetkikleri hazırlayıp hastayı anesteziyoloji bölümüne gönderip onay alınması gerekmektedir. Onay alındıktan sonra ameliyat öncesi olan son safha ameliyat gününe karar verilmesidir. Hastanın acil olan bir klinik tablosu ya da önceden yatarak düzeltilmesi gereken sistemik olan bir hastalığı ya da genel durum bozukluğu bulunmuyor ise bu tür durumlarda çoğunlukla ameliyatın olacağı sabah hastanın hastaneye yatması yeterli olacaktır.

Tedavi seçenekleri ise tümörün cinsine, yerleşim yerine ve literatürde bulunan tedavi neticeleri sonucunda yapılan analizine göre belirlenir. Fakat genel olarak bakıldığı zaman seçenekler cerrahi olan tedavi, radyasyon tedavisi ve kemoterapidir. Beyincik tümörlerinin birçoğunda cerrahi müdahale yapılması ön planda tutulmakta olan bir tedavi yoludur. Fakat beyin sapında lokalize bazı tümörlere cerrahi yöntemlerle ulaşmak ve tedavi yapmak olanağı bulunmayabilir. Bu tür olaylarda seçenek radyoterapi olabilir.

Beyincik tümörlerinin tedavisinde kraniotomi işleminin yapılması; bu olay genel anestezi ile yapılmaktadır. İlk olarak ameliyat yapılacak bölgedeki saç kesilir. Hasta olan insanın başına pozisyon vermek ve operasyonda başın oynamasının önüne geçmek maksadı ile çivili başlık takılır. Daha sonra cerrahi saha antiseptik solüsyon ile silinir. Ardından cerrahi sahanın kenarı steril olan cerrahi örtüler ile örtülür. Öbür cerrahi donanımın hazırlanması ile kraniotomiye başlanmaktadır. Cilde önceden çizilmekte olan sınırlarda kesi yapılır ve cilt, cilt altı, galea, periost dokular kemik üstünden sıyrılır ve özel olan bir matkap ile kafatasında planlanmakta olan büyüklükte kemik parçası çıkarılır.

Çıkarılmış olan kemik parçası, ameliyat bitiminde tekrar kapatmak üzere saklanır. Kemik parçasının çıkarılmasının ardından gelen doku beyinciği saran zar tabakasıdır. Bu zarda uygun olan şekilde açılmasının ardından beyin dokusuna ulaşılır. Tümörün derin yerleşimi ise beyincik dokusuna en az olan hasarı vermek için navigasyon adı verilen bilgisayar destekli olan bir sistem de kullanılabilir. Ameliyat mikroskop altında yapılmaktadır. Beyincik dokusunda yapılacak olan kesi yer dışındaki beyincik dokusu alanı yumuşak olan pamuklar ile korumaya alınır ve daha sonra planlanmakta olan yerden küçük kesi yapılır.

Beyin dokusuna fazla hasar vermeden bir koridor seçilerek beyincik dokusuna ulaşılır. Bu olaydan sonra tümör uygun olan cerrahi teknik ile çıkartılır. Tümörün çıkarılma zamanı boyunca gerek ameliyathane şartları gerekse cerrahi aletler bakımından en modern olan teknoloji kullanılmaktadır. Tümör dokusu çıkarılmasının ardından diğer önemli olan aşama oldukça dikkatli bir şekilde kanama kontrolü yapılmasıdır.

Bu safhanın da tamamlanmasının ardından beyin zarı adı verilen dura tabakası kapatılır ve ameliyata başlarken çıkartılmış olan kemik parçası yerine konur ve kafatasına tespit edilir. Daha sonra kemiğin üstünü örtmekte olan periost, galea, cilt altı ve cilt kapatılarak ameliyat bitirilir. Bazı tümörler beyincik zarını ve kemik dokuyu zedeleyebilir. Bu tür olaylarda beyincik zarı ve kemiğin çıkarılmasının ardından yerine biyolojik olan uygunluğu bulunan sentetik dokular kullanılarak tamir seçeneği uygulanır.
" } ] }