{ "title": "Beyincik Sarkması", "image": "https://www.beyincik.gen.tr/images/beyincik-sarkmasi(1).jpg", "date": "20.01.2024 10:31:27", "author": "Yücel", "article": [ { "article": "Beyincik sarkması, diğer bir ismi ile Chiari hastalığı, herkeste görülebilen fakat az teşhis edilmesinden dolayı az rastlanan bir rahatsızlık izlenimi veren bir rahatsızlıktır. Birçok boyun MR'leri iyi tetkik edilip incelendiğinde, tesadüfen de olsa beyincik sarkmasının olup olmadığı ortaya çıkabilmektedir. Beyincik sarkması doğumdan başlayabilen bir hastalıktır ve beyinciğin omuriliğin başladığı kemik kanalının içerisine doğru sarkması halidir. Beyincik sarkması beynin dengeden sorumlu bölümünde görülen yapısal bir bozukluk olmakla birlikte, belirtilerin çocukluk yaşlarda veya daha erken yaşlarda görülmesi de olasıdır. Beyincik sarkmasının kesin nedeni tam olarak bilinmemekle beraber, bebeğin ana rahminde gelişim sürecine bağlı olarak bu gelişim sürecinde yaşanan, genetik veya dış bazı etkilerin beyincik sarkmasının oluşumuna katkı sağladığı düşünülmektedir.

Beyincik sarkması neden olur?

Hamilelik dönemlerinde tehlikeli kimyasal maddelerle uğraşmak, hamilelik dönemlerinde yetersiz beslenme ve vitamin değeri fazla olmayan gıdalarla beslenilmesi, alkol ve uyuşturucu madde bağımlılığı ve hamilelik dönemlerinde bunların alınması. Diğer bir istatistik bilgi ise beyincik sarkması sorununun genetik olarak diğer nesillere aktarılması da söz konusu olabilmektedir. Beyincik sarkması birçok insanda herhangi bir belirti vermemekle birlikte olası belirtileri ise şu şekilde olabilmektedir.

Beyincik sarkması hastalığının olası belirtileri nelerdir?
Beyincik sarkmaları erken dönemlerde genel olarak belirti vermez, ileri yaş gruplarında yıpranma ile şikâyetler ortaya çıkmaya başlar. Şikâyetlerin ileri yaşlarda çıkmasının bir diğer nedeni ise sarkma seviyesinde oluşan artışlar olabilmektedir. Beyincikte sarkma seviyesi 5 - 6 mm civarında bulunması halinde belirti vermemekle birlikte, sarkma gözlemlenmiş olsa bile ameliyata ihtiyaç duyulmaz, böyle durumlarda hasta sadece takibe alınır 6 ayda bir olmak üzere MR sonuçlarına bakılarak ilerleme olup olmadığı gözlemlenir.

Beyincik sarkması tedavisi nasıl yapılır?

Beyincik sarkması sadece cerrahi operasyonla düzeltilebilecek bir hastalıktır, fizik tedavi ve ilaç ile herhangi bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır, buna mukabil sarkmanın derecesi fazla olmaması durumunda ameliyata gerek duyulmaz, gelişimi incelemek üzere hasta takibe alınır. Beyincik sarkması hastalarının önemli bir kısmı yaklaşık %90 kısmı takip yöntemi uygulanmakla birlikte, sadece %10 kısmına acil müdahale gerekiyorsa beyincik sarkması ameliyatı uygulanmaktadır zira chiari hastalığı, oldukça ciddi sonuçları olan bir hastalıktır ve kişi yaşamını diğer insanlara bağımlı hale getirebildiği gibi ölümcül sonuçları da olabilmektedir. Beyincik sarkması ameliyatlarında uygulanan yöntem mikro cerrahi yöntemlerdir, her ameliyatın riskleri olmakla beraber günümüz teknolojisi ile bu risk oldukça düşük seviyelerde bulunmaktadır.
" } ] }