{ "title": "Beyincik Sarkması Ameliyatı", "image": "https://www.beyincik.gen.tr/images/beyincik-sarkmasi-ameliyati(1).jpg", "date": "21.01.2024 21:28:27", "author": "utku akdağ", "article": [ { "article": "Beyincik sarkması ameliyatı, her ameliyat gibi riskleri vardır. Fakat günümüzdeki teknolojiler sayesinde riski oldukça azalmıştır. Bu azalma oranı %2'ye kadar düşmüştür. Söz konusu azalma oranı sadece çok ilerlememiş beyin sarkması hastalığı ameliyatı için geçerlidir. Öncelikle beyincik sarkması hastalığının, en çok gençlerde görülmesinin yanında temel özelliği beyincikteki tonsilların foramen magnum altında servikal omurilik kanalına doğru sarkması olan bir hastalıktır. Böyle bir hastalık beyin omurilik sıvısının hem beyin hem de omurilik kanalında dolanma biçimi bozulması sonrası beynin içinde basınç değişikliklerine ve kafa içi basıncın artmasına sebep olur.

Böyle bir hastalığın oluşum sürecinde 3 tane teori görülmektedir. Bu teorilerden biri hidrodinamik teoridir. Hidrodinamik teorinin, kafa içi basıncı ile omurilik kanalı arasında basınç farkından dolayı ortaya çıktığı öngörülmektedir. Bir diğer teori olan mekanik teoride ise beyincikteki yapışıklıklar sebebiyle beyin omurilik sıvısının dolanım bozukluğu söz konusu olmuştur. Başka bir teori ise gelişimin yanlış olmasından kaynaklı olduğudur. Yanlış gelişim teorisinde, yaygın gelişimsel bozukluğun bir lokal uzanımı olarak beyincik dokularının uzamış olduğu söylenmektedir. Ayrıca beyincik sarkmasının en sık belirtileri olarak özellikle artan iç kafa basıncı sonrasında baş, ense, boyun ve omuzlardaki çöküntü ve ağrılar olduğu bilinmektedir. Baş ağrısı genelde o kadar kuvvetli olmaktadır ki hastayı geceleri uykudan uyandırabilir. Bu belirtilerin yanında kusma da görülebilmektedir. Ayrıca beyincik sarkmasının tek tedavisi ameliyattır. Bu hastalığın özel bir ilacı yoktur. Bunun yanında fizik terapi gibi dışarıdan etki ile veya başka bir yöntemle tedavi edilmesi söz konusu değildir. Dünya çapında böyle bir hastalığın tek tedavisinin cerrahi olmasıyla birlikte hasta cerrahi tedaviyi olabilecek durumdaysa hastanın acilen ameliyat olması gereklidir. Bunun nedeni beyincik sarkmasının basit bir hastalık olmamasıdır. Bu hastalık ilerledikçe hastayı elden ayaktan düşürüp yatalak bir hale getirebilir ve hatta sonrasında öldürebilir.

Beyincik sarkması ameliyatı cerrahisinde mikrocerrahi kullanılmaktadır. Mikrodekompresyon ameliyatı yapılır. Bunun Türkçe anlamı rahatlatma ameliyatı demektir. Beyincik sarkması ameliyatında öncelikle baş ile boyun birleşim yeri olan ense ortalanarak açılıp başın arka tarafındaki kemik gerekli cihazlarla genişletilir. Arkasından birinci boyun omurunun arka kenar uçları yine gerekli cihazlarla dikkatli bir biçimde alınır. Sonrasında omuriliği saran zar açılıp özel bir yama ile birleştirilir. Bu sayede sıkışan basının arttığı bölge giderek boşalacaktır. Ameliyat sırasında açılmış olan ilk bölgenin hareketsiz olduğu fakat denilenleri yaptıktan sonra kalp atımına benzer bir şekilde hareket kazandığı görüldüğünde ameliyatın başarılı bir şekilde sonuçlandığı anlaşılacaktır.

Beyincik Sarkması Ameliyatı Sonrası Sonuçlar: Normalde beyincik sarkması hastalığı 4 tipte görülür. Bunlardan 1. Tipte eğer hastalık belirtisi yoksa ve hastalık şans eseri bulunduysa pek bir şey yapılmaz. Şikâyetler geçiciyse ve tekrarlan cinsten değilse bir süre takip edilir. Fakat genelde 2 ve 3. Tipte hasta belirtiler görmeye başlar. 2. Tipte ameliyat sonrasında hasta çoğunlukla 15 gün içerisinde güzel bir istirahat ile verimli bir sonuç almaya başlar. 3. Tipte hastalık şiddetli ve ağrılı bir konuma gelmiş olmaktadır. Tedavisi biraz daha zordur fakat birkaç hafta sonra güzel sonuçlar alınmaya başlayabilir. Çok ilerlemiş beyincik sarkması hastalığının yani 4. Tipte olan hastalığın ameliyatı her cerrahın yapabileceği türden bir ameliyat değildir. Çünkü ameliyat gerçekten risklidir. Hatta bu dereceye gelmiş beyin sarkması hastalığında hastalar için yapılacak pek bir şey yoktur. Kısa süre içinde hayatlarını kaybedebilirler. Genelde cerrahların çoğu gönüllü olmaz ve böyle bir ameliyatı yapmayı reddederler. Yapanların çoğu da deneme yapıp hastayı denek olarak kullanma amacıyla yaparlar. Bunun yanında döner sermayeden daha fazla para alabilmek için ameliyatı gerçekleştiren doktorlarda olabilir. Fakat ne yapılırsa yapılsın 4. Tipte son derece şiddetlenmiş bir beyincik sarkması hastalığı çok yüksek ihtimalle ölümle sonuçlanacaktır. Bu yüzden bu hastalık erken teşhis edilip bir an önce hal çaresine bakılmalıdır.
" } ] }