{ "title": "Beyincik Fıtığı", "image": "https://www.beyincik.gen.tr/images/beyincik-fitigi.jpg", "date": "21.01.2024 01:41:18", "author": "Özlem Ercan", "article": [ { "article": "Beyincik fıtığı, beyinciğin farklı bir düzenek içerisinde omurilik kanalına sarkmasıyla birlikte hem beyincik hem de üst kısımda olan beyin sapı normal olarak kanalda tıkanıklık gösterir. Buna bağlı olarak bu beyinciğin ve omuriliğin sıkışmasına normal olarak ait bulgular ve her ikisinin ortasından doğru bir şekilde geçen kanalın tıkanmasına ait belirtiler oluşması ile gelişim göstermesi durumu olarak bilinir. Genel bir ayrıntılı inceleme yapılınca aralarında en önemli ve dikkat edilmesi gereken olanı kanalın tıkanması durumu olarak bilinir. Normal olarak beyin ile omurilik içinde ve arasında sürekli olucak sirkülasyon halinde olan karşılıklı beyin omurilik sıvısının tıkanıklığın farklı bir biçimde üzerinde birikmesiyle birlikte hidrosefali, tıkanıklığı aşmak için beyinden olası bir ihtimal üzerine gelen kuvvetli basınçla da omurilik kanalının oldukça genişlemesi yani beyincik fıtığı oluşmuş olur. Hidrosefali ismi verilen bir diğer beyinde sıvı birikmesi olayı gibi durumunda şiddetli olarak baş ağrısı durumu görülür ve teşhisi bilgisayarlı bir ortamda tomografi ile konulur. Siringomyeli denilen şey ise spinal kordun farklı olarak yani omuriliğin içinde bulunan sıvı toplanmasına verilen isimdir. Bu siringomyeli genel olarak tedavi edilmediği taktirde hızlı bir şekilde ilerleyici ve omurilikte oldukça yıkıcı olan hasarlanmaya sebep olduğu düşünülmektedir.

Beyincik fıtığı belirtileri nelerdir?
Aslında genel anlamda bu rahatsızlığın tam olarak saptandığı çoğu benzer durumda beyinciğin, kafa olarak çukurundan omurilik kanalına doğru hafif sarkması gibi bir durum vardır ancak bu tam olarak belirgin sıkışma olduğunu göstermez. Beyincik fıtığı, gibi durumda yukarıda bahsediliyor olunan belirtiler daha henüz tam olarak gerçekleşmemiştir. Görülen kişiler cerrahi olarak tedavi kapsamında tedavi durumu gerekmeden normal bir yol izlenerek takip durumu izleme yoluyla yapılabilir.

Beyincik fıtığı tedavisi nasıl yapılır?

Cerrahi olarak tedavi kişinin kendi muayenesinde veya tetkiklerinde farklı ölçüde sıkışıklık belirtisi olarak gösteren hasta kisilere uygulanan yöntemdir. Bu cerrahi tedavideki asıl temel olan prensip sıkışmış olan bölgenin normal yol ile rahatlatılması durumu olarak bilinmektedir. Bunun için en önemli alınan bölge ense kökü ve boyun içerisindeki omurunun üst olarak iki arka kemiği düzgün bir şekilde alınır, beyin içinde ve omuriliği saran bu zar yama ile oldukça genişletilerek sıkışıklık olabildiğince düzeltilmesi gerekir. Bu işleme verilen isim ise dekompresyondur.

Yapılan çoğu tedavi sonucuna rağmen beyinde veya omurilikte fıtık birikmesi gibi devam eden hastalara vücut boşluklarına dolaylı bir yol ile tahliye etme işlemine yarayan şant adı verilen sistem yerleştirildikten sonra farklı bir yol izlenmiş olur. Hastalığın genel olarak ilk belirtileri oldukça dikkat çekici bir durum olduğundan dolayı genellikle erken teşhis konulur ve hastalar oldukça fonksiyon kaybı yaşamadan düzenli olarak normal hayatlarına devam etme şansı yakalamış olurlar. Bu nedenle tedavisi oldukça geciken ve ilerleyen çoğu normal olan olgularda ise oldukça ciddi yürüme bozukluğu, elin oldukça ince becerilerinde büyük kayıp, yutma bozukluğu ile ağır nörolojik olan görüntüler ortaya çıkmış olur. Tabi çoğu hastalarda olduğu gibi bu süreçte en önemli tedavi psikolojik tedavi şeklidir. Çünkü hasta kişinin yanında bulunan kişiler ne kadar özenli ve daha samimi bir şekilde sevilmekte olduğunu gösterirse kişi bir o kadar çabuk iyileşme yönü göstermiş olur.
" } ] }