{ "title": "Beyincik Felci", "image": "https://www.beyincik.gen.tr/images/beyincik-felci.jpg", "date": "19.01.2024 13:58:21", "author": "Kenan Erpulat", "article": [ { "article": "
Beyin felci, genellikle çocukluk döneminin en yaygın olarak görülen sakatlık nedenlerinden biridir. Doğum öncesinde, sırasında merkezi sinir sisteminin hareket işlev alanlarının hasar görmesinden kaynaklanır. Beyin felcinin birçok nedenleri vardır. En Yaygın nedenlerden biri; beyin dokusu içinde yeterli oksijen bulunmamasıdır. Yapılan araştırmalar beyin felci olan bebeklerin 3/1 vücut ağırlığının 2150 gramın altında olduğunu ortaya çıkarmıştır. Doğum sancısı ve doğum sırasında beynin hasar görmesi, bakteriyel gibi bir enfeksiyon ve hemoraji kanama da diğer nedenleri oluşturur. Ancak genellikle belirgin bir açıklaması yoktur.

Dört Çeşit beyin felci oluşmaktadır
Beyin felcinin belirtileri nelerdir?

Beyne giden damarlarının tıkanması sonucu beyne kan gitmemesi ya da aşırı gitmesi sonucunda damarlarda meydana gelen yırtılmalar beynin bir bölgesinin hasar oluşması gibi durumların genel adı beyin felci ya da inme olarak adlandırılmaktadır. Beyin felci belirtileri kişiden kişiye göre değişmektedir ancak en belirgin beyin felci belirtileri ise sağ, sol bacağın güçsüzleşmesi, yüzün yarısında mimikleri kaybetme, tükürükte azalma gibi belirtilerdir. Beyin felcinde beyin tomografisi yapılarak beyin izlenir.

Beyin felci belirtilerinden şunlardır
Beyin felci tedavisi nasıl yapılır?

Beyin tomagrafisi acil servise inme şikâyeti ile gelen hastalarda genel olarak ilk incelemedir. Beyin damar tıkanmasına bağlı olabilecek iskemik inmenin ayrımı dozda radyasyon ışınları kullanarak yapılır. Teknoloji olarak MRG görüntüleri gibi metal bulunmayan özel bir odada kuvvetli manyetik alanda kullanılarak tedavi edilir. Serebral Angiografi, beyin felcinin damarlardaki kan akımının incelenmesinde kullanılır. Bu yöntem toplam olarak 1 saat sürebilir ve tedavi sonrasında hastanın 3-6 saat yatak istirahatını gerektirir.
" } ] }