{ "title": "Beyincik Damar Tıkanıklığı", "image": "https://www.beyincik.gen.tr/images/beyincik-damar-tikanikligi.jpg", "date": "19.01.2024 18:04:00", "author": "şükran akdağ", "article": [ { "article": "Beyincik damar tıkanıklığı, beyin ve beyinciği besleyen boyunda ve kafatasının içindeki damarların tıkanması olarak belirtilir. Bu tıkanıklar vücudun dengesini bozarak inme hatta ölüme neden olur. Bu tıkanıklar vücudun diğer bölgesinde olduğu gibi bazen hiç şikâyet olmaz. Beyin ve beyinciği 4 adet atardamar vardır. Bu atardamarlar 2 şah damar ve 2 vertebral damarlardan oluşur. Kalpte kanı vücudumuza dağıtan aort damarlardan çıkarlar, boyundan geçerek kafa içine girerler. Atar damarları çene hizasına gelince iç ve dış atardamar olarak ikiye ayrılırlar. Dış atardamar yüzü ve kafayı, iç atardamar ise beyini besler. Her iki iç atardamar kafatasına ayrı iki damar şeklinde girerken vertebral damarlar önceden birleşip atardamarları oluştururlar ve tek bir damar halinde kafa içine girerler. Genel olarak bazı atardamarlar beyni bazı damarlar ise beyinciği ve beyin sapını beslerler. Her iki iç atardamar ve bazı damarlar kafa içine girdikten sonra birbirleri ince damar bağlantıları ile bağlanırlar ve birçok kez (Poligon) oluştururlar. Willis poligonu adı verilen bu yapı sayesinde bu damarların birinde tıkanıklık oluşursa diğer damarlar devreye girerek bazı durumlarda beyin ve beyinciğin kansız kalmasını önlerler.

İnmenin en iki nedeni damar tıkanıklığı ve beyin kanamasıdır. Damar tıkanıklığı beyin kanamasına göre daha sık görülür. Bu tıkanma en çok iç atardamarın çene hizasında meydana gelir. Daha az olarak diğer damarlarda ve kafa içindeki diğer küçük damarlarda tıkanır. Beyin damar tıkanıklığının en çok rastlanan nedeni aterosklerozdır. Beyincik yaklaşık erik büyüklüğündedir. Büyüklüğü yaklaşık beyinin %10'u kadar olmasına rağmen beyin nöronlarının yarısını içerdiğini inanılmaktadır. Ana içeriği granül hücresi olması beyinciğe bu potansiyeli vermektedir. Aynı zamanda bizim vücut kısımlarımızın yerinin sezgisel bir haritasın sağlayan prepriosepsiyon duygusu vücut içinde meydana gelen bilinç ve istem dışı hareket algısı ile ilişkilidir. Prepriosepsiyon olmadan kişi karanlıkta yürürken dengeli kalması imkânsız olur. Ayrıca bacaklarımızın nerede olduğunu sezgisel bir hisse sahip olamazdık. Beyincik beyinin diğer bölgesindeki gibi hücresel anlamda benzersizdir. Beyinciği hasar görenler nispetin hayatlarını sürdürürler. Ancak güç kayıbı, garip bir yürüyüş ve hızlı yapması gereken bir hareketi yapama da zorlanması hareketini kontrol altında tutamaz.

Beyincik damar tıkanıklığı tedavisi: Beyincik damar tıkanıklığı nedeniyle inme inen insanlarda inmenin tekrarlanmaması için tedavi görmelidir. Hasta bir kez inme indi ise eğer kalıcı inme ise tıkalı damarın açılması mümkün olmayacağından sadece bundan sonra oluşacak hasar önlenebilir. Tıkalı damarın hafifliğine göre tomografi çekilerek karar verilir. Saptanan darlığa göre ve hasta şikâyet yaratmadıysa siten din ve cerrahi için uygun değilse tek başına ilaç tedavisi uygulanabilir. İlaç tedavisinde tekrar pıhtı atmaması için hastaya kan sulandırıcı aspirin ve kan sulandırıcı diğer ilaçlardan verilebilir. Kolesterol ilaçları verilerek plakların yırtılmasını engellenir ve tansiyon ilacıyla yüksek tansiyon engellenerek bu şekilde ilaç tedavisi uygulanır. İki yöntemi olan beyin tıkanıklığı tedavisinde iki yönteminde amacı tıkalı damarın açılması beyine daha fazla kan gitmesini sağlamak ve plaklara tekrar yeni pıhtıların atılmasını önlemektir. Endarterektomide tıkanmaya neden olan plakların damardan dışarı alınmasıyla yapılar. Stentte ise plaklar balonla genişletildikten sonra stentle kaplanır, daha sonra vücut hem stenti hende plakları damarın iç tabakasıyla örter ve plakları devre dışı bırakır. Endarterektomi sadece şah damar darlıklarına yapılır. Gerek endarterektomi gerekse stent dar damarlara uygulanan tedavidir, tam tıkalı damarları açmaya çalışıldığında beyine daha çok zarar verir.
" } ] }