{ "title": "Beyincik Ameliyatı", "image": "https://www.beyincik.gen.tr/images/beyincik-ameliyati.jpg", "date": "22.01.2024 00:35:22", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Beyincik Ameliyatı, Doğumsal olarak ortaya çıkan beyincik sarkması kişinin yaşının büyümesiyle birlikte ciddi anlamda rahatsızlık belirtileri ile insanların karşısına çıkan bir rahatsızlık türüdür. Her ne kadar ülkemizde fazla olarak rastlanmasa da bu hastalığa maruz kalan kimsede rahatsızlık erken teşhis edilmemesi halinde kişini ancak beyincik ameliyatı yapılması sonrasında tedavi edilmektedir. Beyincik ameliyatı hastalığı halk arasında beyincik sarkması rahatsızlığı olarak bilinmektedir. Bununla birlikte tıp literatüründe bu rahatsızlık Chiari hastalığı olarak bilinen bir hastalık türüdür. Çoğunlukla hastalar boyun veya bel rahatsızlığı sonucunda doktora müracaat eder. Uzman hekimin yapmış olduğu tahlil ve MR sonuçlarında beyincik sarkması hastalığı teşhis edilir. Bundan sonra Uzman hekim sarkmanın boyut yani derecesini saplar. Şayet beyincik sarkması ileri boyutlarda değil ise bu rahatsızlığın durdurulması amacıyla bir kısım ilaç tedavileri ile rahatsızlığın ilerlemesi durdurulur. Ancak yetişkin bir yaş grubuna gelen kimsede beyincik sarkması ilerlemişse bu rahatsızlığın giderilmesi amacıyla beyincik ameliyatının gerçekleşmesi hasıl olmaktadır.

Beyincik Sarkması Belirtileri ve Ameliyat Evresi

Bu rahatsızlık Uzman hekimler tarafından yapılan tahlil ve MR görüntüleri sonucunda anlaşılmaktadır. Uzman hekim hastayı bu ameliyat öncesinde iyice gözlemler. Beyincik sarkması çeken kimsede kollarda basınçtan kaynaklı yanma, ağrı ve uyuşma görülür. Bunun yanı sıra beyincik sarkması rahatsızlığı ilerleyen bir kimsede sıcak ve soğuk ayrımı yapmada oldukça sıkıntı çeker. Bu belirtiler sonrasında çekilen MR sonucunda hastalığın dereceği belirlenir. Bundan sonra Uzman hekim hastayı psikolojik ve fizyolojik olarak ameliyata hazırlamak amacıyla bir kısım ilaç ve serum tedavileri uygular.

Beyincik Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Uzman hekimin yapmış olduğu tahlil ve tetkikler sonrasında kişinin beyin bölgesinde bulunan fazla sarkmanın alınması amacıyla hasta omur ilik bölgesinde uyuşturulur. Ameliyatın yapılacağı alanda bulunan saç ve kıl birikintileri neşter yardımı ile temizlenir. Bundan sonra tentürdiyot ile bölge dezenefekte edilerek baş bölgesinde oluşacak tazyikli kanın durması amacıyla bir kısım uyuşturucu içerikli narkozlar kullanılır. Uzman hekim baş bölgesinde bulunan sarkık bölgeyi neşter yadımı ile keserek alır. Bundan sonra bölge kapatılarak pansuman gerçekleştirilir. Yapılan pansuman sonrasında hasta 1 gün boyunca narkozun etkisinde tutularak müşahede altına alınır. Yoğun bakımda 48 saat kadar gözlem altında tutulan hasta servise alınarak 1 hafta kadar dinlendirilerek gözlem altında tutulur. Akabinde hasta hastaneden çıkartılarak sosyal hayatına dönüşü sağlanır.

Beyincik Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler

Ameliyat işlemi oldukça ciddi bir durumdur. Bu nedenle beyincik ameliyatı gerçekleştirilen bir kimse ameliyat sonrasında yaklaşık olarak 1-2 ay kadar dinlenerek baş bölgesinde oluşan yaranın tam anlamıyla kapanması beklenir. Ameliyat sonrasında hastanın kendisini toparlaması zaman alır. Zamanla hastanın uzuvlarını daha rahat bir şekilde kullandığı ve sıcak ile soğuğa karşı duyarlılığı artacaktır. Bu süreçte kullanılacak ilaç ve serumlar yardımıyla kişinin sıhhatine kavuşması hızlandırılır. Beyincik ameliyatı sonrasındaki ilk bir haftalık süreçte hasta baş ağrıları yaşasa da ilerleyen dönemlerde bu rahatsızlığın ortadan kalktığı gözlemlenmiştir. Hasta Uzman hekimin bildirmiş olduğu tedavi yöntemine uyması halinde kısa süre içerisinde kendini toparlayarak normal yaşamına dönecektir. Şayet beklenmeyen bir kanama, bayılma veya şiddetli ağrı yaşaması halinde konu Uzman hekime acilen bildirilmelidir. Hasta ameliyat sonrasında Uzman hekimin bildirdiği tedavi yöntemine harfiyen uymalıdır.
" } ] }